Administrar

Josep-Joan Rosselló, periodista

La bona (!?) salut del català

peprossello | 18 Novembre, 2007 13:30 | latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com

Una mica més del vint per cent de la població de les Balears és analfabeta. I això, si ens atenim a la definició estricta d’analfabet com aquell que no sap de llegir; si parlam de coneixements d’escriptura, la xifra de ciutadans que no saben escriure el català ascendeix fins al 53,1 per cent. No tinc dades per establir taules comparatives, però la sensació que aquests nombres em produeixen és de preocupació.

El ‘Diario de Mallorca’ recollia, a l’edició d’avui, algunes de les dades referides a les Illes Balears i incluïdes a l’estudi ‘Llengua i societat als territoris de parla catalana a l’inici del segleXXI’, presentades pel Govern autonòmica i referides a 2004.

La directora general de Política Lingüística de la conselleria d’Educació, Margalida Tous, en fa una valoració en general positiva. Ja és sabut que les dades estadístiques sovint poden ser interpretades a partir de la bajanada aquesta de l’ampolla mig plena o mig buida. Margalida Tous considera que el català és una llengua “molt viva”, perquè un 74,6% de la població el sap parlar, i un 93% l’entén; però aquestes xifres no s’adiuen amb la realitat de l’ús de l’idioma: és ben preocupant que un vuitant per cent del jovent estigui capacitat per fer servir el català, però només ho fa un 35,2 per cert. A més a més, els joves són els que més convinçuts estan que de que cada cop es parlarà menys el català.

Després de tants anys d’autonomia, de cooficialitat, de llei de normalització, d’ensenyament en català, resulta sorprenent que el català està envellint com a idioma d’ús prioritari. Les dades de l’estudi són clares: entre els ciutadans majors de 64 anys, el nombre d’usuaris a l’àmbit familiar és superior al 65 per cent; però aquests percentatges van baixant a mesura que ho fa l’edat; així, entre els 15 i els 29 anys, només un 31,8% fan servir el català de forma prioritària a ca seva.

Més dades preocupants. L’ús del català minva proporcionalment a l’augment del nivell de formació; entre els universitaris, el percentatge no arriba al 42 per cent i, en canvi, els ciutadans sense estudis que es decanten pel català son un 51,6 per cent.

L’estudi no aporta una xifra concreta, però reconeix que és habitual que el catalanoparlant tombi de llengua si es troba amb algú que parla un altre idioma, per molt que pugui entendre el nostre. És la trista consideració que s’extreu d’un comentari del ciclista bunyolí Toni Colom: “Nunca mantengo una conversación en mallorquín cuando mi interlocutor se me dirige en castellano, aunque me entienda. Creo que es de mala educación.” És només un exemple aportat pel diari i, supòs, convenientment traduït d’una conversa inicialment en català.

En definitiva, podem concloure a parer meu que totes aquestes dades no són les d’un país amb idioma propi oficial; són dades d’un país sense estat, on només plantejar l’obligatorietat de conéixer i usar l’idioma propi és considerat sinònim d’autoritarisme, de xenofòbia, de nacionalisme excloent, d’anticonstitucional…, perquè, en definitiva, “estamos en España”.

Deixem, doncs, que el PP i el Círculo Balear –es diu així?– segueixen escampant que l’espanyol està en perill a les Baleares; deixem que els governs progessistes segueixen possant-hi pegats i ja veureu com, amb només una generació més que s’eduqui en un sistema d’immersió lingüística a l’escola, el català se n’haura anat en orris.

Comentaris

  1. Es qui vulguis
    Re: La bona (!?) salut del català

    Jo no som independentista, ni català de Mallorca com tu, ni d´esquerres ni de dretes ni politic, però si som ben mallorquí, i gent com tu me fa empegueir perque ets un venut. Me sap greu dir-te aixó pep però en gent com tu aviat no tendriem passat.

    Es qui vulguis | 28/11/2007, 10:30
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS