Administrar

Josep-Joan Rossell, periodista

Dies i nits de llibres, nous i vells

peprossello | 19 Abril, 2008 16:22 | latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com

Dilluns, 14 d'abril. La Segona República Espanyola celebraria avui el seu 77è aniversari, si la seva curta vida no hagués estat estroncada per l'acció d'uns militars rebels i la barbàrie feixista, que va esmerçar esforços durant anys per desterrar qualsevol empremta de llibertat. A Mallorca, cada any des de en fa uns quants es repeteixen, arreu de l'illa, actes commemoratius d'aquella data de 1931, per provar de servar-ne la memòria, però també la dels centenars de ciutadans que van donar la seva vida per creure i defensar la legalitat vigent, sense que encara avui, en molts casos, no sapiguem que se'n feu de les seves restes.

Servidor vaig esser ahir al cementiri de Bunyola. Hi vaig anar en companyia d'Antoni Serra, que havia estat convidat per la Comissió de la Memòria Històrica d'aquell poble de la Tramuntana, perquè fes el parlament central de l'acte commemoratiu. La cerimònia va ser molt emotiva; però no només en el terreny dels sentiments abstractes, sinó pel colpidor testimoni dels qui encara el poden donar. 
Em vaig posar a pensar que la memòria viva de persones com l'amo'n
Pau, vuitanta-cinc anys i un cap que no ha deixat de recordar com va viure la República, la guerra i el franquisme, ben bé podria enllaçar, per tal de projectar-la cap al futur, amb les inquietuts de ciutadans com Amadeu Corbera, el jove president d'ERC-Bunyola, que no es poden instal·lar en la nostàlgia d'allò que no varen conèixer però que volen recuperar.

Dimarts, 15. Tinc un amic, en Rafel, mallorquí resident del Principat des de fa una trentena d´anys, que s´ha enamorat de la poesia d´
Antonina Canyelles, després que fa uns mesos la va sentir personalment a un recital a Sant Cugat.
Rafel fa cinquanta anys aquesta setmana, i se m´ha ocorregut que el faria content si li aconseguia la primera obra de Tonina Canyelles. El problema era on trobar avui un exemplar de
Quadern de conseqüències, un llibre autoeditat l´any 1980. Vaig decidir posar-me en mans de professionals.
Avui capvespre he anat a Llibres Embat, a cercar l´exemplar que m´ha localitzat
Francesc Sanchis, sens dubte del dipòsit personal de l´escriptora. Ullant pels prestatges de la llibreria, mentre Glòria Forteza-Rei em donava conversa, he vist un vell exemplar de Rapsòdia nocturna, l´edició que feren a Ca´n Moll del premi Ciutat de Palma de poesia de Manel-Claudi Santos, del qual l´amic poeta havia renegat en els darrers anys. Tanmateix, me l'enduc.

Dimecres, 16.
Jaume Caldentey, poeta i home de teatre, em duu al diari el seu darrer llibre, publicat per El Tall Editorial: Tavernaris. De garrigues i tavernes. Hi ha tot un grapat de poemes dedicats a diferentes persones, i inclou les rèpliques dels al·ludits: recomano molt especialmente sis o set retxes que signa Matías Vallés.
El capvespre, vaig al Centre de Cultura de Sa Nostra, on s´ha de presentar el llibre d´acudits de
J.A. Mendiola, Quatre retxes de Res. L´amic Pep Toni no vol sorpreses i s´assegura una bona presentació rodejant-se d´amics: el periodista Andreu Manresa, el doctor Miquel Roca i el professor Climent Picornell, que n'és a més a més l'editor.

Dijous, 17. Avui m´ha tocat a mi, acompanyant
Antoni Serra, d´exercir de presentador. Repetim la cerimònia entorn de Gabriel Mestre Oliver i la seva novel·la Els deus irresponsables.

(Publicat a DdM. Mecanoscrit, 19 d'abril de 2008)

Comentaris

  1. Josep J. Rossell
    En tenia notcia

    Grcies, Cil, per la informaci, que suposo que m'adreas a mi, tot i l'apellatiu de Miquel. Meam si hi coincidim, com al cementiri de Bunyola, per no per recordar els morts que cal, sin per saudar un llibre nad.

    Josep J. Rossell | 22/04/2008, 18:18
Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS