Administrar

Josep-Joan Rossell, periodista

El carter de Cala d'Or

peprossello | 24 Juliol, 2008 12:08 | latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com

Fa colló, francament, que un home que es limita a fer la seva feina pugui esser insultat, malmenat i agredit pel simple fet de parlar en català a ca seva, per simplement dir el seu nom com és, Jaume, i no com altres voldrien, Jaime.
    Ho explica avui el Diari de Balears, recollint la denúncia de Jaume Estelrich Massutí, un felanitxer que fa de carter a Cala d'Or, terme municipal de Santanyí, que se les va tenir dimecres a migdia amb l'amo d'un bar de la zona, Es Caliu –convé que us quedeu amb el nom, per si de cas–, quan aquest li va demanar “¿Cómo te llamas?” i ell va contestar “Jaume Estelrich”. Amb això en va tenir prou l'hosteler, perquè, segons el parer del propi agredit, va confondre un nom que potser no va entendre amb un insult. Si és així, ja us dona la mida de la curtor de l'encarregat del bar.
    No cal dir que, sempre segons la denúncia d'Estelrich, abans de les estamenejades hi va haver el sempitern “¡He dicho que me hables en castellano!”, clara expressió de defensa de la “lengua común” aqueixa que està tan en perill d'extinció.
    Bono, més del mateix. Ja estam que és la versió de Jaume Estelrich i que tots els fets ho són “supuestamente”. Però personalment trobo que ja n'hi ha prou d'haver d'aguantar l'agressió permanent, l'insult constant, la vexació perenne per part dels qui tenen molt clar que “aquí estamos en España y se habla el español”. I avui de matí mateix encara he hagut de suportar que un veïnat mallorquí, d'aquells emperò que es diuen Carlos, no Carles, em discutís que som una comunitat bilingüe; i que uns altres veïns, castellanoparlants i d'origen penínsular, em fessin broma perquè “somos más mallorquines que tu: llevamos en Mallorca más años de los que tu tienes”. Ja et fotràs.
    Jaume Estelrich ha presentat denúncia davant la Guàrdia Civil. No sé jo si, coneixents els precedents més recents, cal esperar-ne res. Les autoritats nostrades (delegat del Gobierno, consellera d'Interior, la de Cultura...) suposo que faran el de sempre: res.
    Jaume, molts d'anys per demà i molta sort. A més d'un sac de paciència.

Comentaris

 1. Pep Torro
  I l'eurocopa.

  A mi una immigrant espanyola que em demanar si havia vist el partit espanya-italia de l'eurocopa, li vaig dir que no, que a mi no m'agrada el futbol. Em va dir que era un "anormal antiespaolista".

  I precisament es per aix que no m'agraden els sports>competici>espectacle

  Pep Torro | 24/07/2008, 12:32
 2. Josep-Joan Rossell
  Re: El carter de Cala d'Or

  Ja ho veus, amic meu. Se'ls en fot si t'agrada el futbol o no; per no poden consentir que facem davallar el 'share' dels partits de la Seleccin. Per cert, m'ha agradat aix d'una "immigrant espanyola": s tot un encert i em fa l'efecte que ha de fer ms mal que dir-li "forastera".

  Josep-Joan Rossell | 24/07/2008, 12:52
 3. Carme Vidal
  Stupid catalan!

  El 27 de maig d'enguany, per motius de la meva feina (som inspectora d'una de les conselleries del Govern Balear), vaig haver d'aixecar una acta d'infracci a un establiment del Port.
  Com s habitual el tracte fou el correcte, per en el moment de lliurar la cpia de la dita acta a l'amo, s'acost la madona i en veure que estava redactada en catala s'exclam: stupid catalan!
  La meva resposta fou que no hi havia cap idioma estpit, en tot cas o podien ser les persones.
  No conec els orgens dels amos d'aquest establiment, per pel seu aspecte l'amo podria ser d'alguna illa asitica i la madona afroamericana.
  Desprs d'aquest fet li vaig agafar la dita cpia per fer-hi constar el comentari tan sorprenent sobre el nostre idioma.

  Carme Vidal | 26/07/2008, 07:32
 4. Conxa
  id escoltau quina "perla"

  de Es Caliu

  http://www.goear.com/listen.php?v=4818b72

  Conxa | 27/07/2008, 11:40
Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS