Administrar

Josep-Joan Rosselló, periodista

Albert Ribas, sempre vent en peu

peprossello | 27 Març, 2009 16:58 | latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com

L’estiu de 2001, quan es va fer pública la destitució del que fou primer director del Centre de Cultura de ‘Sa Nostra’ durant dotze anys, l’eivissenc Albert Ribas Juan, servidor –que era i soc, i mai no ho he amagat, amic personal de l’interessat– vaig llençar dues premonicions; una, en públic: que el Centre mai no tornaria a ser el mateix; l’altra, en un cercle més restringit: que potser a Albert li feien un favor.

    Vuit anys després, trob que els fets han determinat una evol·lució que a parer meu certifica que el Centre en poc s’assembla a allò que el seu primer director, i els seus avaladors, esperaven que fos. És una apreciació, tan subjectiva com volgueu, però és la meva, així ho veig jo.
    Pel que fa a la trajectòria d’Albert Ribas durant aquests anys, són els fets, lesAlbert Ribas (d), el dia que s'anuncià la seva destitució. © by B. Ramon feines fetes, les que diuen que no li ha anat tan malament: no ha aturat en vuit anys i ha firmat, en la seva condició de comissari o de director, alguns dels projectes més interessants que s’ha pogut veure a ciutats com Madrid, València, Sevilla i, especialment, Salamanca. No, a Mallorca, res de res... i no perquè ell no hi estàs interessat.
    Ara mateix, des de despús-ahir, dimecres, la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando ofereix l’exposició Settecento Veneziano. Del barroco al neoclasicismo, organitzada per la Fundación Banco Santander amb la col·laboració de diferentes entitats administratives italianes, molt especialment la Soprintendenza Speciale per il Polo Museale Napoletano, de la qual depenen fins a set museus de la Campània.
    Albert Ribas figura com a director del projecte, i el paper que l’eivissenc juga en aquests relacions culturales hispano-italianes queda prou clar en les paraules que obren el text que el catàleg inclou de Nicola Spinosa, el superintendent dels museus napolitans.  Spinosa recorda la col·laboració que des de fa anys, el seu departament manten amb diferents fundacions bancàries i museus espanyols, i en fixa el motiu en “la feliz relación de trabajo con la organización de Albert Ribas”. Una organització, per cert, de la que mai no han estat exclosos alguns professionals de Palma, com ara el conservador Pepe Pardo o el dissenyador Anibal Guirado.
 
(Publicat a Diario de Mallorca, 27 de març de 2009) 

Comentaris

 1. Bernat Nadal
  aLBERT rIBAS-sA nOSTRA

  Tal volta el teu article només és la punta de l'iceberg.
  M'agradaria hi hagués un debat obert vers la funció de les CAIXES al segle XXI i, acte seguit, allò que en deim Obra Social i Cultural: qui pren les decisions, com i per què.
  Resten a Balears els guanys de Cajamadrid, CAM, La Caixa...?
  Són, els consells d'administració, reflex la societat?
  Tenen el pensament, la recerca, la literatura... la quaota mínima necessària d'ajut? o es dispersen massa en pintura i inauguracions?
  És clar que hi ha gent que val --en Ribas n'era un exemple, quan era a Sa Nostra i ara també hi ha gent amb idees--, però, aquesta gent, pot dur a terme el seu programa o hi ha forces superiors que condicionen l'activitat cultural de les caixes?

  Bernat Nadal | 28/03/2009, 11:00
 2. Josep-Joan
  Re: Albert Ribas, sempre vent en peu

  Interessant debat el que planteges,i segurament més important del que sembla,perquè va més enllà del paper d'una determinada Caixa. S'agrairan aportacions.

  Josep-Joan | 28/03/2009, 21:15
 3. Antoni
  ESTÀS BE?

  pep ¿estàs bé? Aquest silenci, aquesta absència ens fa témer. O no rutlles o ho dediques tot a l'amor ( o a la feina)

  Antoni | 06/04/2009, 06:57
 4. Josep-Joan
  TRANQUILS, TORNARÉ

  Gràcies, Antoni, per l'interès. És una mica de tot, més amor que feina, ha ha ha, però també...

  Josep-Joan | 06/04/2009, 11:21
 5. fr46456ygdcs
  cr346467rhsvczxvmkaskoADKM FD453456YGFFFFdd bvu67i4yhgfdh

  cr346467rhsvczxvmkaskoADKM FD453456YGFFFFdd bvu67i4yhgfdh

  fr46456ygdcs | 30/03/2017, 15:35
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS