Administrar

Josep-Joan Rosselló, periodista

Palma no està pensada per a les bicicletes...; bono, Palma no està pensada.

peprossello | 09 Setembre, 2009 23:55 | latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com

La bicicleta no és un mitjà de transport funcional, apropiat per a la ciutat. Si més no, per a una ciutat com la Palma que coneixem, que patim avui. Em direu que cal, doncs, canviar la ciutat. N'estic absolutament d'acord, però fer-ho amb la implantació precipitada del carril bici és, a parer meu, començar la casa pel terrat. I tots els manuals que conec diuen que convé començar-la pels fonaments.
    Palma és una ciutat històricament mal pensada. En realitat, és una ciutat que ningú no l'ha pensada, ningú no l'ha planificada des de dècades i dècades enrera. És un mal endèmic, atribuïble als administradors –però també als tècnics– sense distinció de colors; bé, potser els darrers anys, durant els què ha governat el PP, han estat especialment catastròfics. Però tot plegat, la nostra és una ciutat que es va fent des de la improvisació.
    Caldria preguntar-nos quin és l'objectiu de l'actual consistori ciutadà amb la polèmica extensió del carril-bici. Si el que volen, senzillament, només és que els ciclistes puguin circular per més carrers de la ciutat, fer-ho més tranquils, sense molestar els vianants..., no importa parlar-ne pus. El tema deixa d'interessar-me en aquest punt, perquè no m'interessen gens les bicicletes i perquè crec que el projecte que estan endegant des de Cort és perfectament inútil.
    Vull tornar al principi: la bicicleta no funciona com a transport urbà alternatiu als qui avui dominen els nostres carrers. Si el que es preten és que anem en bicicleta –jo no s'he sabut mai, que consti– perquè és més sa, vull desafiar qualsevol que circuli per les avingudes a les dues del Un carril paral·lel a les avingudes, el de Mateu Enric Lladó.capvespre i em convenci de com és de saludable el fum que respira, els sorolls que li amenacen els timpans... Perquè anar en bici sigui un exercici d'oci, de salut, haurien d'anar, per exemple, des de Portopí al Molinar, o per les carreteres locals de Mallorca, convenientment senyalitzades i habilitades ja pel cicloexercici.
    Suposem, emperò, que el projecte de l'equip d'Aina Calvo és més ambiciós, i que realment té per objecte aconseguir una ciutat més humana, a partir de la reducció dràstica del transport particular, de la disminució –diguem-ho sense eufemismes– del nombre de cotxes que avui ocupen literalment els carrers de Palma. Aleshores, torno a pensar en allò de les teules i els fonaments i, a més a més, no crec que hi hagi coratge a bastament per fer el que seria necessari perquè l'objectiu esdevingués una realitat.
    M'he cansat de llegir aquests dies que això de les bicis ens col·loca a nivell europeu. He sentit la relació de capitals on és habitual circular a pedal; no seré jo qui ho discuteixi, bàsicament perquè no en conec la realitat i qualsevol afirmació seria mera especulació. Conec, en canvi, una ciutat que fa ja més de deu anys, quan hi vaig ser per primer cop, que havia solventat dràsticament el problema de la circulació de vehicles a motor: al centre històric de Dubrovnik no hi passa cap cotxe, ni en realitat cap vehicle a motor; de fet, record com a curiositat que la distribució dels materials primers als establiments de restauració es feia en una espècie de carretons amb tracció elèctrica.
    Això és una mesura valenta i efectiva. Dubrovnik és una ciutat turística amb un perímetre perfectament delimitat per una muralla. A Palma no ens queda gairebé gens de murada, però el seu traçat és ben conegut, perquè coincideix quasi al cent per cent amb les avingudes, prolongant-se pel Passeig Mallorca fins la mar. Tot aquest perímetre es pot recórrer i/o travessar a peu amb no més de mitja hora. La solució al problema de l'excés de cotxes, doncs, passa per la peatonalització progressiva però constant del centre històric. Fins i tot la història hi juga a favor: no record cap carrer de la nostra ciutat que, un cop peatonalitzat –generalment, amb forta oposició inicial dels comerciants, que no dels veïns–, no hagi vist millorar el seu entorn, la tranquilitat dels residents i, fins i tot, el volum de negoci.
    L'única manera eficaç d'aconseguir la disminució del nombre de cotxes a Palma és impedir-ne la circulació. Si més no, fer-la molt més difícil, més incòmoda. Perquè tal com l'Ajuntament està fent avui les coses passaran molts anys abans que la gent arribi a la conclusió que el cotxe està millor a la cotxeria. De moment, el que tenim és el mateix volum de vehicles a motor, movent-se en un espai molt més reduït, encaixonats entre mitgeres i carrils-bici, vagarejant a la recerca d'una sortida, és a dir, d'una entrada al centre de la ciutat.
    És molt bo de fer pintar carrils-bici, sense cap més mesura prèvia ni simultània que, de forma efectiva, arraconi els automòvils com a peces de museu. De moment, per cert, el que han aconseguit és reduir dràsticament el nombre de places d'aparcament; això, juntament amb el Plan E, comença a suposar un mal de cap important pels conductors. En aquest cas, potser és més efectiva, per emprenyosa, la reducció de calçades, les noves voravies –que semblen pistes de ball, en alguns llocs–, que la política bicicletera que Cort impulsa.
    Però, tot plegat, hi ha un fet que ni la batlesa Calvo, ni els regidors i tècnics –supòs que tota una cort d'ecoprogressistes– semblen haver previst: de moment, a Palma hi ha els cotxes que hi ha. Mentre no s'imposin mesures restrictives efectives, han de poder circular per algun lloc, i han de poder estacionar... Amb el temps, potser tothom voldrà anar en bicicleta, alguns fins i tot ens decidirem a aprendre'n, encara que ja ens agafa amb una edat. Però de moment... Més val que segueixin pensant la ciutat.

Comentaris

 1. Jack Sommersby
  Prohibit circular en cotxe (*)

  El problema real no és més que la manca de respecte dels usuaris del transport particular cap als qui optam per l'ús de la bicicleta. Com bé dius, Palma no està pensada: ni per a la bicicleta ni per al cotxe. La solució és senzilla: prohibir (*) l'ús del vehicle privat i convèncer al seu usuari de la necessitat d'aquesta mesura.
  Jo tampoc puc parlar com a testimoni directe, però sé de gent que els darrers anys ha estat vivint a Barcelona i circulant pels seus carrers en bici...(a Barcelona, que hi deu haver tres o quatre vegades més volum de transit que a Palma) i no passa res...
  Es veu que els conductors de la capital catalana són molt més respectuosos que els d'aquí. És, ja te dic, una qüestió de voluntat no només política, si no també a nivell del ciutadà.
  Per cert: ja que darrerament has introduït tants canvis a la teva vida i estàs fent coses que mai t'haguéssis ni plantejat, podries incloure-hi aprendre a dur bicicleta.(*) No es tractaria d'una prohibició radical, si no progressiva i/o selectiva

  Jack Sommersby | 10/09/2009, 06:39
 2. Josep-Joan
  Prohibir circular en cotxe

  En els fons de les nostres tesis, trob que estam d'acord. Jo donaria suport a qualsevol iniciativa que impedís l'accés del cotxe al centre de la ciutat, compensada per una xarxa suficient i suficientment pensada de transport col·lectiu, tot i que vull insistir en que Palma és una ciutat que es pot fer a peu. I aquest és el meu transport alternatiu: no em veig damunt una bicicleta, però no em fa res caminar i, en tocar, agafar un autobús; això, un autobús que em deixi on vull anar...

  Josep-Joan | 10/09/2009, 21:55
 3. Jeroni salom pons
  carril bici

  Poc es pot afegir al que deis, amic. La covardia dels polítics, diguem-ne d'esquerres, és clau de volta. A molts pobles, en què la solució al trànsit pareixeria més fàcil (el centre tancat amb pany i clau als cotxes) no s'hi atreveixen. També és cert que, per desgràcia, la gent cada cop està més disposasda a fer menys sacrificis; com si sense cotxe o sense mòbil fos impossible viure.

  Jeroni salom pons | 13/09/2009, 09:43
 4. Miquel Marín
  carril bici

  A vegades tenc la sensació que quan pensam la ciutat no pensam amb noltros mateixos. Els nous carrils per a bicicletes són extremadament necessaris. Tal vegada en una generació o dues impregnaran en l'educació vial i ciutadana de manera que a ningú seran molèstia. No hem d'oblidar, emperò, que tot el ramat de monovolumens plens de famílies que travessen la ciutat per anar i tornar de l'escola, i que després surte corrensos cap a la feina, són, a més d'una gran nosa, una necessitat essencial per a la ciutat. Per ser usuari del carril bici has de tenir més temps, n'has de fer menys, t'has de moure en trajectes curts, no pots dur la família, no pots carregar béns ni mercaderies... En una ciutat en què l'activitat econòmica és la que tenim (i la tenim repartida per tota l'illa), en què hi ha un gran nombre de persones majors amb necessitats de desplaçament només garantides per la família, en la que el transport escolar és minim... un carril bici (les obres per fer-lo són un trasbals que passarà aviat) no fa més que provocar un tràfic més complicat, menys fluïd... A vegades sembla que és un model pensat per a adolescents i funcionaris. Jo voldria tenir una feina a dos kms de casa que no m'exigís desplaçar-me arreu durant la jornada, l'escola dels menuts a tocar de porta... i fer-ho tot en bicicleta. Desgraciadament, els pilars de la ciutat no els soporten ni els funcionaris, ni els nens, ni els majors. Ara mateix costa diners tenir el cotxe en marxa i tenir-lo aturat (sotaterra o sobre). Però és el cotxe els que ens dóna la possibilitat de tirar endavant. Excolure'ns als altres de la 'ciutat pensada' és un error vengui del partit que vengui. Cosa diferent i tema molt més complex és sens dubte lluitar contra la contaminació.

  Miquel Marín | 25/09/2009, 20:54
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS