Administrar

Josep-Joan Rossell, periodista

Alto a la Guardia Civil

peprossello | 24 Maig, 2010 09:17 | latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com

A qualsevol que expliqui que un ciutadà pot ser agredit, insultat, detingut, denunciat, jutjat i multat pel simple i únic fet de parlar la seva llengua, de dirigir-se en la seva llengua a... uns representants de les forces d'ordre. I això és així a qualsevol lloc del món, segurament; bé, no a qualsevol lloc: això pot passar, de fet passa, a Mallorca i amb massa freqüència. Qui diu Mallorca, diu qualsevol altre indret on el català tengui la consideració de llengua oficial; suposo que també es donen casos als altres països que avui fan part de l'Estat espanyol i tenen llengües pròpies oficials diferents de l'espanyol.

El fet que un ciutadà catalanoparlant pugui passar-s'ho malament pel fet de voler parlar la seva llengua és lamentable; que els responsables del seu mal tràngol siguin agents de l'autoritat, és inacceptable; que els responsables polítics d'aquesta situació, a dreta i esquerra, ens prenguin sistemàticament el pel, parlant de bones maneres, de cursos de formació, d'instruccions precises..., mentre el problema en absolut té traça de millorar, és indigne. I això passa ara i aquí, com massa sovint ens recorda l'Oficina de Drets Lingüístics de l'OCB.

Aquesta setmana hem sabut de tres casos més de clara discriminació lingüística. Són tres casos potser no d'una transcendència espectacular, com n'hi ha hagut d'altres, però ben significatius de com la quotidianitat pot ser trasbalsada per un ensurt amb la Guàrdia Civil. A Pollença, un vianant va haver d'aguantar que, a més d'identificar-lo, els agents li diguessin que tot i que l'entenien estava obligat a parlar-los en espanyol. A la caserna del Pont d'Inca, una veïna que havia de fer uns tràmits es veié obligada a canviar d'idioma perquè el guàrdia adduí que no l'entenia (us imaginau quants casos com aquest, concretament, ni tan sols transcendeixen). A la carretera de Manacor, a l'alçada de Porreres, una parella de la Guàrdia Civil va aturar un cotxe amb dos joves a bord, un dels quals va acabar enregistrat després d'haver contestat en català als agents.

Però, insistesc, els pitjor és l'actitud de les administracions, dels responsables polítics que, finalment, el que fan millor és tapar la vergonya de les forces de seguretat. La Guàrdia Civil està demostrant fins a quin punt és un paradigma de l'espanyolisme més reaccionari i catalanofòbic. Però que hem de pensar dels dirigents socialistes que no fan res per a modificar aquestes actituds ni rescabalar els afectats. Deu ser ver que el que més se sembla a un espanyol de dretes és un espanyol d'esquerres.

(Publicat a IBdigital.net, el 20 de maig de 2010)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS