Administrar

Josep-Joan Rosselló, periodista

Cava de Llano no fa broma

peprossello | 31 Agost, 2010 06:08 | latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com

Una ciutadana resident a Eivissa, si més no part del temps que reparteix amb Madrid; nascuda a Barcelona tot i que això sembla avui anecdòtic; que ha tingut llocs de responsabilitat polítics a l'Ajuntament de Vila i al Consell Insular de la pitiusa major; que actualment ocupa accidentalment un càrrec institucional que no és seu, no ha dubtat ni una engruna a l'hora d'assimilar la legitimitat democràtica de la figura del Defensor del Pueblo espanyol a la del Parlament de Catalunya. Clar que ella és, en aquest cas, qui ocupa la plaça del Defensor espanyol des que el titular, l'ínclit socialista Enrique Múgica, va plegar. Maria Luisa Cava de Llano, que així és diu la senyora, ha trobat que el mes d'agost era magre de feines, devia avorrir-se per Madrid –en comptes d'anar a fer top-less per la platja d'en Bossa, posem per cas– i va decidir aprofitar la encara recent sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya per aficar cullarada i tocar una mica més els dallonses als catalans, esmenant la seva política d'acollida al immigrants. A la gent que ve de fora, ha vengut a dir, li heu de parlar en l'idioma espanyol, no fos que es pensin que s'han equivocat de destí o, pitjor, que es creguin que Catalunya és alguna cosa que no sigui Espanya.
La senyora Cava de Llano no ha fet sinó escenificar un anunciat procés de danys col·laterals de la sentència del TC. Potser és la primera però no serà en absolut la darrera. I a les Illes Balears hi haurem d'estar especialment atents, perquè ens pot arribar a influir negativament fins i tot més que a Catalunya, tot i ser la comunitat directament afectada. El tema de la llengua serà especialment delicat a partir d'ara. Si prospera la doctrina que, emparant-se en el Constitucional, escampen gent com Cava de Llano i els seus companys de partit, tenim un problema important. Perquè al Principat tot això provocarà un enfrontament polític, potser institucional, que fins i tot pot enfortir les posicions independentistes del país. Però a les Illes Balears ens enfrontem amb la possibilitat d'un govern que vulgui modificar substancialment al situació legal i social del català com a llengua d'ús preferent.

Estam parlant de la possibilitat de tornar enrera trenta anys de cop en l'estatus del català com a llengua cooficial. Llegida la sentència del Constitucional sobre l'Estatut català, i fent referència al que diu sobre la posició preferent de l'idioma propi, les més recents declaracions de José Ramón Bauzá i alguns altres dirigents del PP balear adquireixen una dimensió terrorífica. Fa por pensar en la jurisprudència que se'n pot fer derivar de la sentència, posada en mans dels qui només fan que parlar de llibertat d'elecció, de no discriminació..., en un sentit clarament esbiaixat sempre a favor de l'espanyol.

És bo d'entendre que la crisi econòmica és el tema que preocupa preferentment la classe política; les xifres d'atur, les rendes familiars (que això és la crisi, i no la reducció de beneficis dels bancs o dels hotelers)..., marquen molt el camí dels partits polítics. Però seria bo que no deixassin de costat altres qüestions, especialment els partits que es diuen i/o es senten nacionals: seria bo que pensassin si una nova victòria electoral del PP, el seu accés altre cop al govern, significa alguna cosa més que la pérdua de l'actual distribució del poder i els seus privilegis; si podria significar un reculament important, irrecuperable potser, pel nostre país, pel nostre present i, sobretot, per les nostres perspectives de futur. Convendria, potser, i ara va de ver, que alguns dirigents deixassin de pensar en clau de partit i ho fessin en clau de país. La gent com Cava de Llano no fa broma.

(Publicat a IBdigital.net, el 24 d'agost de 2010)


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS