Administrar

Josep-Joan Rosselló, periodista

L'independentisme passa de les Illes... i alguns, de Catalunya fins i tot

peprossello | 01 Setembre, 2010 22:53 | latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com

Encara no ha començat el mes de setembre, data no oficial d'inici del curs polític després d'un mes d'agost somort, i ja s'escolten renous de sabres. Bono, potser parlar de sabres és exagerat: deixem-ho en ganivets. En qualsevol cas, els partits polítics de les Illes Balears comencen a pensar que d'aquí a només vuit mesos hi ha eleccions autonòmiques i locals, que hauran de renovar totes les corporacions municipals, els quatre consells insulars, el Parlament autonòmic i, conseqüentment, la presidència de la comunitat i del govern. Tot un ball de càrrecs i cadires que ja comencen a trontollar. Comença, doncs, el període de..., com dir-ne a aquest temps que precedeix els mesos anteriors a la precampanya, abans que comenci oficialment la campanya electoral? Ai, si només fossin aquells darrers quinze dies, quin alè!
 
Mentre tant, emperò, per Mallorca encara cueteja la darrera serp informativa estiuenca, a compte d'un titular de diari, L'independentisme passa de les Illes, redactat per al Diari de Balears des de Prada, on la presència mallorquina a la UCE acostuma ser prou important. Bàsicament, la informació arribava a la conclusió –sí, era un reportatge amb capítol de conclusions, que hi farem– que les noves formacions independentistes del Principat, el Rcat i la SCI, no s'han plantejat un aterratge a les Illes. Això, que en principi hauria de semblar normal, vist el que veiem per devers Barcelona, ha estat aprofitat per alguns comentaristes per obrir un conat d'intercanvi d'opinions. Que no treu cap a res ni duu enlloc, però mira, alguns s'hi entretenen.

Tot i que sembla evident, com deia, que bones feines tenen els senyors Carretero, Laporta, Bertran, Bofill, Strubell... per les Illes, quan els ve just aclarir els seus fulls de ruta a la Catalunya estricta, que més aviat sembla que alguns han perdut els papers; tot i això, dic, alguns terminals mediàtics de determinades formacions nacionalistes illenques (és a dir, articulistes militants, amb carnet o sense) s'han encaparrotat en establir si seria bo pel nacionalisme illenc la presència electoral dels nous actors sobiranistes... Ells han tirar pel camí d'enmig i han decidit que no cal especular, que a les Illes ja tenim l'experiència d'Esquerra Republicana que, és clar, ara resulta ser la mare de tots els mals que assoten el mallorquinisme polític en l'actualitat.

¿Ha servit per consolidar-hi el discurs del catalanisme? No. ¿Ha contribuït a estrènyer i a fer més profitosos els vincles entre els partits d'aquí i els del Principat? Tampoc: més aviat els ha afluixat perillosament, o els ha tallat. ¿Ha propagat i ha normalitzat, entre aquells que no hi estaven d'acord d'entrada, la idea segons la qual Catalunya i les Illes Balears comparteixen, amb totes les especificitats que es vulgui, una mateixa llengua i una mateixa cultura, i que per tant també els seria útil de compartir -en un pla d'igualtat i de col·laboració- un projecte sociopolític futur? En absolut.” La peroració, original d'un col·laborador habitual de premsa, ha estat publicada aquest mateix diumenge passat; referida, és clar, a la presència d'Esquerra en el panorama polític i electoral illenc. Ja es veu que l'home de ploma té les idees clares; arguments, cap, per les idees força clares. I així anem passant, fins que arribarà la convocatòria electoral i ens agafarà a tots amb els calçons descordats i potser sense temps a abillar entre tots una opció nacional una mica amb cara i ulls. Us he parlat de ganivets? Doncs, l'espanyolisme majoritari de les Balears ni tan sols es molesta en esmolar-los.

Per cert, i tornant als companys de Reagrupament i de Solidaritat, que cada cop els entenc menys. Ara semblen una parella de fet però que no comparteixen pis, tu; d'aquelles parelles que fan exclamar la família, més assenyada, allò de “però si tant s'estimen i tant s'entenen, perquè no es deixen de fer el progre i es casen d'una punyetera vegada?”. Mira que deixar un partit perquè no et volen escoltar quan parles d'una candidatura independentista única, i fer-ne un altre amb l'objectiu d'assolir una llista transversal... per acabar així. En plena campanya electoral els vull veure, tan amics com són ara... A veure si Montilla es decideix, que aquesta genteta, si els donen molt més temps, encara faran un ou de dos vermells.

(Publicat al Bloc Gran del Sobiranisme, el 31 d'agost de 2010)

Comentaris

 1. sebastià bennasar
  Re: L'independentisme passa de les Illes... i alguns, de Catalunya fins i tot

  Ja veig que el titular va coure, però jo ja deia dins el text que ERC era l'única formació independentista que s'hi presentaria...
  una aferrada forta i molts ànims, que a aquests extraparlamentaris no hi ha qui els entengui

  sebastià bennasar | 02/09/2010, 06:40
 2. Josep-Joan
  Re: L'independentisme passa de les Illes... i alguns, de Catalunya fins i tot

  No hi ha, tanmateix, en el meu escrit cap ànim reivindicatiu vers ERC. De fet, si a algú a cogut el titular, que sí ho ha fet, ha estat als mallorquinistes polítics, de l'estil d'en Pons jr. En llegires el seu article al dBalears?

  Una abraçada!

  Josep-Joan | 03/09/2010, 05:45
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS